Кам’яна Могила (Місце Сили)

Кам’яна Могила — світова пам’ятка давньої культури в Україні поблизу Мелітополя смт. Мирне у Запорізькій області над річкою Молочною, з 2008 р. — Національний історико-археологічний заповідник. Пагорб, що тисячоліттями служив людям вівтарем для відправлення язичницьких обрядів, містить декілька тисяч унікальних стародавніх наскельних зображень — петрогліфів. Хронологія петрогліфів охоплює величезний період від епохи пізнього палеоліту до середньовіччя (XXIV—XXII тис. до н. е. до X—XII ст.). З 2006 р. заповідник є претендентом на включення до списку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Більше інформації про розташування та сам музей можна переглянути на офіційному сайті.

Вперше я дізнався про Кам’яну Могилу десь в 2004-2005 роках із книг про українців-аріїв, які за каденції Ющенка дуже набрали популярності, але мені тоді було 14-15 років, тому не варто судити строго — я любив читати дуже багато різноманітної літератури. І вже тоді я знав, що це одне із місць куди я хочу в Україні потрапити. Мені настільки сильно хотілось там побувати і сама містична загадкова атмосфера так приваблювала, що в 2006 році я написав про це один із своїх віршів, який я, звісно, прочитав вголос на Могилі, коли успішно добрався туди в серпні 2017 року — до речі, він все ще один з моїх улюблених.

Розповісти словами вам про енергетику цього місця буде складно — проте обов’язково там побувайте хоча б раз, щоб відчути її — я обов’язково хочу туди ще повернутись, щоб залишитись із ночівлею.

Мандруючи місяць по Україні, я для себе склав рейтинг найкращих місць, де мені вдалося побувати: 1.Озеро Світязь 2.Місто Рахів 3.Місто Харків та Кам’яна Могила — і про всі я вам розповім на сайті МапаКосів.

Отож найлегше добиратись до Кам’яної Могили із Мелітополя Запоріжської області. Майже від самого залізничного вокзалу маршрутки їдуть в смт. Мирне (яка гарна назва), десь до години їдете нею, а потім по прямій ще десь 2-3 кілометри треба буде пройти пішки. Я був там в середині серпня в самий розпал туристичного сезону і можу сказати, що людей туди приїжджає «море» – більшість, звісно, на власному транспорті. При вході є «КПП», де можна придбати квитки до Могили та на екскурсію в музей, що розташований поряд, а також сувеніри, фотоальбоми та різноманітні книги на дану тему. Мені найбільше сподобались стилізовані під старовину половці та половецькі жінки (на фото), які виготовляє місцевий майстер в трьох варіаціях розмірів — великі, середні та маленькі. Я взяв велику та середню на подарунки друзям, бо маленькі не такі яскраві через зменшений масштаб — «кам’яні баби» чи навіть їхні копії мають бути великими, чи не так?) До речі, друзям дуже сподобались кам’яні сувеніри.

Праворуч від вас буде велика будівля музею, яку я рекомендую відвідати, адже там є пристойна експозиція кісток та древніх речей різних племен, які проживати на території Причорномор’я (на фото).

Ліворуч буде величезний комплекс унікальних нагромаджених пісковиків, з яких і утворена Кам’яна Могила. Щоб обійти (облазити повністю) потрібно багато часу – разом із музеєм в мене зайняло десь 3-4 години і йти не хотілось, проте Азовське море чекало!

Можна сказати, що хоч людей і було кілька сотень, проте комплекс такий великий, що люди один одному не заважають), проте наступного разу я напевно поїду не в сезон).

Люди, які бачили мої фото з Кам’яної Могили в соціальних мережах були вражені унікальністю цього місця і футуристичних пейзажів, дехто вважав, що це не в Україні. На жаль, ми небагато знаємо про нашу чудову і красиву країну і мало нею подорожуємо! Місце однозначно заслуговує вашої уваги і я сподіваюсь, що стаття стане в пригоді!

 

І муки зникають і духом сильнішають,
І носа не вішають Кшарії
На кургані Кам’яна Могила.
У духовному центрі аріїв

Потік космічної мудрості.
У вічність безмежності
Стрімко пульсує Сенсар.
Мова сонця ― корона корон
Із заборони банальності.
Хочеться вірити в краще

На щастя нещасним
В пащу ледачим невірним,
Чорним сірим та білим…

Ти руку тримай на пульсі Сенсару.
Помри, розпадись,
Народись заново.
Спалено віру.Ми внуки Дажбога.
Його поріг від нашого дому

І грому Перуна боятись не варто
Читаючим мантру у горах Тибету.
Попавших в лабета чекає карета Геліоса
Розтрощить без поступу чорний макрокосмос.

Сила Сенсару не обмежена Логосом.
Шукай її вранці у вікнах на Захід
І Схід, непорушно стоятиме
Розірваний прянощами і ядами

Карма приходить не дарма.
Травми і рани не вплинуть на стан,
І ружі спасіння у ванні із душ
Примусять розкаятись…
Хай буде

Тарас ПАСИМОК. Фото автора


6 коментарів на “Кам’яна Могила (Місце Сили)”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Піші та велопрогулянки, походи та веломаршрути Карпатами – Косів, Косівський та Верховинський райони – для вас та ваших друзів чи гостей з інших міст!

RSS Нове на туристичному форумі

Туристичний відеоканал