Гора Ротило

Ротило — найвища вершина (1483 м) Покутсько-Буковинських Карпат, входить до маловідомих Запрутських Горган.

Розташована в північній частині Верховинського району Івано-Франківської області, на північний захід від смт. Верховина. Гора складається з пісковиків — великих греготів.

Ротило — назва утворена від румунського апелятива rotilã «колісце», що є демінутивом від roatã «колесо, круг». Вона вказує на форму гори. На північний захід від Ротила розташована гора Версалем (1406 м), на північний схід — гора Грегіт (1472 м), на південний схід — гори Габорянська (1444 м) і Біла Кобила (1476 м), на південний захід — гора Малий Діл (1248 м), за якою вдалині височіє масив Чорногори.

Вершина гори вкрита великими кам’яними розсипами, окремі каміння досягають 2–3 метрів. Вершина гори Ротило є чудовим панорамним майданчиком, — з неї відкриваються краєвиди на Чорногірський хребет, Свидовецький масив та хребет Синяка.

Я мандрую горами вже більше 8 років. За це цей час я здійснив багато, як пішохідних так і велосипедних мандрівок. Із цього числа було близько ста сольних походів одноденок на території Косівського, Верховинського та Путильського районів і лише одна із соло-ночівлею — на горі Ротило.

Маючи значний досвід походів, а також якісне спорядження, у серпні 2016 року, я таки наважився на соло мандрівку із ночівлею і можу сказати, що відкрив для себе новий рівень мандрів. Я зрозумів, що варто спробувати соло і можу сказати, що це чудово!

За два дні, я не зустрів жодної людини, проте спогади про той похід залишаться в мене на все життя. Я би не радив ходити в зимові сольні походи, або в тривалі походи дикими безлюдними місцями в інші пори року, бо це необґрунтований ризик для здоров’я та життя туриста, але час «для себе» повинен бути в кожної людини. Це унікальний спосіб відчути всю красу навколишнього світу без непотрібних розмов на буденні теми, що є недосяжним навіть коли поруч хоча б один супутник.

Людина повинна частіше бути не лише на самоті, але і ще частіше на природі (не обов’язково в горах), адже тоді ми краще розуміємо і знайомимось із собою, власним внутрішнім світом, а також відпочиваємо, очищуємось від агресії ЗМІ, Інтернету та соціуму. Дика природа дає відчуття свободи, волі, світлої енергії життя та любові.

Як добратись?

Є три основні маршрути на гору Ротило з Верховинського району:

  1. с.Волова-г.Ротило-г.Грегіт-с.Шепіт. Детальніше про цей маршрут — На гору Ротило — найвищу вершину Покутсько-Буковинських Карпат
  2. с.Волова-пол.Германівка-г.Ротило.-пол Рутундул-с.Волова – короткий одноденний кільцевий маршрут.
  3. с.Волова-г.Ротило.-пол.Мунчелик.пер.Ріжі.смт.Ворохта.

Всі три маршрути промарковані синім, жовтим та червоним кольором. Отож, коротко розповім про особливості 2 та 3 варіантів.

2. Добратись з Косова до села Волова дуже просто. Для цього варто сісти на автобус Косів-Буковель, або Косів-Верховина, а згодом пересісти в сторону Ворохти.

Підйом на гору Ротило розпочинається безпосередньо з траси, за мостом через річку Волову і продовжується 5 км. вздовж села та річки і займе близько 4 годин. Приблизно стільки ж знадобиться на спуск, тож варто взяти їжу з собою на цілий день.

На полонині Германівка, яка знаходиться на середині маршруту є колиба, де влітку бувають пастухи і можна купити сиру і будзу. Якщо пастухів немає, то колиба закрита на ключ і заночувати там неможливо.

Згодом підйом на вершину проходить по хвойному лісу, стежка добре натоптана та маркована. Вершина Ротило вкрита незвично великим для українських Карпат камінням. З вершини відкриваються чудові краєвиди на найвищі хребти Карпат.

Після відпочинку на вершині повертаємось назад у Волову, через полонини Ротило (є джерело) та Рутундул (є хати та колиби).

«Гуцульське ноу-хау, або нашо кігнути слупи, як можьна провести світло по смереци — с. Волова, полонина Рутундул, Верховинський район» — цей пост з моєї мандрівки поширили багато інформаційних сатів Закарпаття і Прикарпаття).

Спуск з гори повертається в центр Волови і останні 5 км по селу до траси проходить тією дорогою, що і початок другого маршруту. Загалом це гарний похід вихідного дня, середньої складності, з чудовими краєвидами та особливою атмосферою, якої ви ніколи не відчуєте на Говерлі).

3. Третій маршрут починається так само, як і перший та другий. Згодом з вершини гори повертаємось на полонину Ротило, де дорога розділяється на три — праворуч на Грегіт за першим маршрутом, ліворуч вниз повз джерело – другий маршрут назад у Волову, а прямо через вершину хребта та полонини до Кривополя, Космача та Ворохти. Цей маршрут набагато довший та складніший за другий, але має свої цікавинки.

Спуститися можна в смт. Ворохту, на шостий кілометр траси Верхвонина-Ворохта, неподалік від повороту на Заросляк та Говерлу. Також можна спуститись з полонини Мунчелик в Космач, але звідти важко вибратись, особливо вечором.

На завершення статті хочу сказати, що який з трьох маршрутів ви б не обрали, гора Ротило назавжди залишиться у вашому серці. Це непопулярна гора, тому там ви рідко зустрінете навіть грибарів та лісорубів. Енергія гори дуже сильна і чиста, ліси древні і вкриті мохом. Одним словом це Горгани, у всій своїй первозданній красі.

Також читаємо:

  1. Похід на гору Ротило (gps-треки)
  2. Похід на гору Ротило (відео)
  3. На гору Ротило — найвищу вершину Покутсько-Буковинських Карпат
  4. Чи варто ходити в гори самому? (опитування)

Автор Тарас ПАСИМОК. Фото автора та Сергія Хруща.


12 коментарів на “Гора Ротило”

  1. Андреа

    с Волова -Ротило -пол. Мунчелик -Хорде -Чорний Погар- Ягідна -Микуличин. Можна перед Ягідною спуск в Татарів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Піші та велопрогулянки, походи та веломаршрути Карпатами – Косів, Косівський та Верховинський райони – для вас та ваших друзів чи гостей з інших міст!

RSS Нове на туристичному форумі

Туристичний відеоканал