Космацький Камінь Довбуша (gps-трек)

Камінь Довбуша на присілку Завоєли в Космачі  посідає окреме місце серед стародавніх культових пам’яток Покутсько-Буковинських Карпат. У цій частині Косівського району фахівці виявили чи не найбільшу концентрацію каменів-мегалітів, які мали колись для місцевих мешканців сакральне значення. Та, власне, продовжують мати його й зараз, хоч роль таких пам’яток змінилася: із магічно-ритуальних вони перетворилися скоріше на культурно-туристичну принаду цього краю. Утім, місцеві мешканці досі вірять у чари і надзвичайну силу  каменя Довбуша на присілку Завоєли.

І ще невідомо, хто має більше рації! А ось із чим погодяться всі – так це з тим, що місце, де розташований мегаліт, дивовижно гарне. Історія Хоча святилище, яке має назву «Камінь Довбуша в Завоєлах» виявили достатньо давно, дослідження його перебувають поки що на початковому етапі. Утім, уже й зараз дехто з фахівців стверджує, що це стародавнє святилище в Космачі є унікальною пам’яткою вітчизняної історії й культури. На камінні легко помітити гігантські за розмірами зооморфні зображення. Найбільший восьмиметровий камінь має вигляд змія (дракона), голова якого піднята високо вгору, до сонця.

Уважно придивившись, можна помітити ще одного персонажа безпосередньо перед пащею дракона: висічене з каменю теля, яке в міфології асоціюється із жертвоприношенням. Характер міфологічних образів, які використані тут, свідчить про те, що населення краю вірило в божество, котре уособлювало могутні сили природи, кругообіг часу, оновлення землі. Петрогліфи На більшості каменів легко побачити вирізьблені петрогліфи (висічені малюнки): хрести, ромби, трикутники, продовгуваті округлі прорізи. Також є зооморфні зображення змія, теляти, собаки, зорієнтовані на всі чотири сторони світу. Камінь Довбуша у цифрах  і фактах Кількість кам’яних брил – близько 20. Порода – ямненський пісковик. Площа, яку займає пам’ятка, – понад 2 тисячі квадратних метрів.

До наших днів збереглася традиція: щороку 27 вересня, на свято Воздвиження Хреста Господнього, до Каменя Довбуша відбувається хресна хода та богослужіння.  З чотирьох боків, а також на найвищому камені, встановлено хрести. На Зелені свята, Івана Купала тут збирається місцева молодь. Люди, як і в давні часи, розпалюють вогнище, співають і танцюють. У 18 столітті село Космач було потужним осередком опришківського руху. Тут 1745 року загинув легендарний ватажок Олекса Довбуш. Ім’я свого улюбленця місцевий люд увіковічнив у назвах гір, печер, гігантських каменів. Цікавий факт Івано-франківські археологи виявили в Космачі стоянку, а також крем’яні нуклеуси, мікропластини, скребки. Період, коли тут жили люди, датували епохою мезоліту. Подібні знахідки також виявлено в селах Шешори, Акрешори, Люча.

До Каменя Довбуша на присілку Завоєли в Космачі можна на авто або громадським транспортом. На авто Дістатися до Космача на авто можна з Івано-Франківська двома шляхами. Трасою Н09 до Делятина, далі повернути на південний схід, на дорогу в бік Косова.  Діставшись до Яблунова, прямувати на південний захід до Космача. Дорогою Н10 «Івано-Франківськ – Отинія – Коломия», далі шляхом Р24 до Яблунова, а звідти до Космача. Автобусом Автобусом з Івано-Франківська можна доїхати до Коломиї, там сісти на автобус «Коломия – Космач». Також з обласного центру двічі на день виконуються рейси «Івано-Франківськ – Космач». Присілок Завоєли – один із найвіддаленіших від центральної частини Космача. Він розташований на північному заході в долині річки Ставник, яка є лівою притокою Пістиньки. Відстань від присілка Завоєли до святилища – 2 кілометри, напрям – північний захід.

 

Присілок Завоєли є одним із найвіддаленіших від центральної частини Космача, відомим осередком збереження найдавніших традицій Карпат. Він розташований на північному заході в долині річки Ставник, що є лівою притокою р. Пістиньки. За 2 км від присілка в північно-західному напрямку на схилі (750 м н.р.м) стоїть відомий своїми дивними формами Камінь Довбуша. Тут зосереджено понад 20 кам’яних брил світло-сірого ямненського пісковика. Займають вони площу понад 2150 м кв.

Камінь Довбуша мав з давніх давен культове призначення, на що вказують як загальний характер пам’ятки, так і гігантські за розмірами зооморфні зображення, висічені з каменю. Найбільший камінь, заввишки до 8 м, зображений у вигляді змія, дракона. Завдяки величезним сколам його голова піднята високо вгору, до сонця. З усіх карпатських культових каменів-вівтарів дохристиянської доби цей “Драконячий камінь” несе на собі найпомітніші сліди цілеспрямованої обробки. Скелю невідомі скульптори минулих епох обробили так, щоби вийшла «драконяча голова», яка південна назустріч Сонцю. Велетенська брила-голова звужується до шиї, що переходить у восьмиметрове «тіло». А нижче розташований співрозмірний хвіст. На камені можна побачити також вторинні за значенням зооморфні зображення та петрогліфи.

Загалом, це гарний маршрут вихідного дня, лиш важко добратись до Космача. З центру села до каменя десь 5 км йти. Енергетика місця дуже сильна і не типова. Хочеться туди потрапити ще! Це справжнє, а не фейкове місце сили в Косівському районі.

Також цікаво глянути:

Автор треку та фото гід та журналіст Тарас Пасимок.


2 коментарів на “Космацький Камінь Довбуша (gps-трек)”

  1. Тарас

    Загалом, це гарний маршрут вихідного дня, лиш важко добратись до Космача. З центру села до каменя десь 5 км йти. Енергетика місця дуже сильна і не типова. Хочеться туди потрапити ще! Це справжнє, а не фейкове місце сили в Косівському районі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Піші та велопрогулянки, походи та веломаршрути Карпатами – Косів, Косівський та Верховинський райони – для вас та ваших друзів чи гостей з інших міст!

RSS Нове на туристичному форумі

Туристичний відеоканал