Косівський водоспад Шум (gps-трек)

Однією з найбільших водних артерій Косівщини є річка Рибниця, яка оголошена заповідною. Вона становить велику цінність, як джерело чистої води і відіграє значну рекреаційну роль у житті краю. Над річкою Рибницею в Косові знаходяться бази відпочинку, а також велика кількість приватних садиб, які цілий рік готові приймати відпочиваючих. А для тих, кому карпатська вода занадто холодна, по вулиці над Гуком також розташовані сауна “турецький Хамам” і “гуцульський Чан”, де можна добре відігрітись.

На всій гірській ділянці Рибниці знаходяться численні водоспади-пороги — гуки. Косівські водоспади гуки є геологічною пам’яткою природи місцевого значення. Вони розташовані на південно-західній околиці Косова, між горами Острий та Стіжки. Найбільший “Перший Гук” утворений шляхом розмивання м’яких шарів ґрунту, зокрема — сланців і пісковиків. На жаль, його досить сильно понищила повінь.

Проте є і хороші новини. В природі нічого не зникає — завжди присутній баланс. Якравий приклад такого природнього балансу є водоспад Шум, який з кожною повінню не зменшується, а збільшується і вже має висоту більше 3 метрів, хоча раніше це був звичайний маленький поріг і не привертав до себе увагу туристів.

Косівський водоспад Шум (gps-трек)

Вище по течії, де Рибниця малює змійку поміж скель і розташоване урочище Скелі (або «Скали» по-місцевому). В урочищі є цікаві геологічні відслонення, а в окремих місцях скелі досягають висоти 15 метрів. Ця місцина — друге по популярності після Гуку місце літнього відпочинку косівчан та туристів. На берегах є багато місць для відпочинку та фотосесій.

Косівське плесо Скелі (gps-трек)

Автор тексту і треків  Тарас ПАСИМОК


4 коментарів на “Косівський водоспад Шум (gps-трек)”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Піші та велопрогулянки, походи та веломаршрути Карпатами – Косів, Косівський та Верховинський райони – для вас та ваших друзів чи гостей з інших міст!

RSS Нове на туристичному форумі

Туристичний відеоканал