Цікава зустріч

21 березня 2023р. до Косівської центральної міської бібліотеки завітали студенти 2-го курсу (відділу художнього розпису) Косівського фахового коледжу ЛНАМ на цікаву зустріч з журналістом, волонтером, громадським активістом, засновником і адміністратором Косівських туристичних сайтів Тарасом Пасимком.

Тарас розробив та описав близько 1000 маршрутів та публікацій для проектів на яких є співзасновником «МапаКосів», «ВелоКосів», «Гуцулія», «КосівАрт», «Косівська Підпільна Чайна», за що отримав дві грамоти від Івано- Франківської ОДА та облради за значний особистий внесок у розвиток туризму Івано-Франківської області.

Тарас Юрійович розповів, яким чином потрапив в громадську діяльність направлену на популяризацію Косівщини. Будучи студентом Київського ДУ Тарас здобув хорошу освіту в напрямках: журналіст, копірайтер, реклама в інтернеті та соцмережах (SMM). Досвід був унікальний не лише для Косова, але і в маштабах України, і тому прагнув застосувати його для розвитку рідного регіону.

Тому в 2007 р. заснував інформаційний проект «Місто Косів» в соціальних мережах, який існує на громадських засадах. Його основна мета — це інформування громади Косова та району про важливі події в Україні та Гуцульщині, а також реклама нашого містечка в інтернеті, для залучення щораз більшої кількості українських та іноземних туристів.

На сьогоднішній день — це перша і найбільш численна спільнота міста та Косівського району в соціальних мережах, яка нараховує більше 40000 учасників у «FB». В рамках цього проекту неодноразово передавав кошти на потреби української армії, як волонтер.

Дружба і співпраця з волонтером і однодумцем Станіславом Михайлюком, автором, адміністратором Косівських сайтів, привела до розвитку і успіху проекту «Місто Косів» в популяризації Гуцульщини.

З часом Тарасових статей на тему туризму стає дуже багато і виникає потреба у створенні нових сайтів, щоб була змога все розмістити.

Маленька команда успішно запустила і вже більше 10-ти років розвиває три туристичні проекти «ВелоКосів», сайт «МапаКосів» про пішохідний туризм в Косівському районі; етнографічний портал «Гуцулія». Варто зазначити, що всі ці проекти та сайти існують виключно на громадських засадах і жодної допомоги чи сприяння від держави, на жаль, не отримується.

На сайтах зібрана інформація про туристичні об’єкти Косівщини — музеї та пам’ятки природи, докладні описи, відео та фотографії веломаршрутів, GPS-треки та багато іншого.

Підсумком роботи в журналістиці Тараса Пасимка є список найкращих об’єктів та маршрутів Косівщини:

Крім всього цього вище перерахованого Тарас є ще гідом в Карпатах. Майже 8 років досить серйозно займається чайною темою. За цей час йому вдалось познайомитись із купою чудових і світлих людей, професіоналів в цій справі, які багато його навчили в плані якісного китайського чаю та загалом чайної культури і церемонії. Зараз для косівчан і гостей міста доступний ще один проект Тараса — «Косівська Підпільна Чайна», де ви можете купити чи спробувати якісний китайський чай. Тарас приніс на зустріч, пресований китайський чай, це смак, якого варто попробувати всім…

Тарас взяв участь у зйомках фільму про Косів, — Олександр Педан з дочкою Валерією у рамках свого тревел-проєкту «Універ Check 2. Професії», відвідали містечко Косів, де привернув увагу Косівський інститут прикладного та декоративного мистецтва, який дуже ретельно дбає про збереження нашої історичної спадщини. Студенти вузу мали змогу першими переглянути цей фільм в стінах свого навчального закладу.

Також, Тарас розповів про одне з наймістичніших місць Карпат — Терношорську Ладу, це скельний комплекс розташований на південному схилі гори Терношора (989,9 м над рівнем моря), на межі двох високогірних сіл: Снідавки і Яворова Косівського району. В Тараса є чим поділитись і є чому повчитись, кожному з нас…

Зустріч була надзвичайно цікавою, для студентів, які проходять навчання в нашому коледжі і ще зовсім не знають Косова і ця зустріч, я впевнена потрібна нам усім, бо ми живучи тут, в цьому чудовому краї, багато чого не знаємо і не бували в чудових куточках нашої неповторної, природної краси — Косівщини.

Такі зустрічі, з такими творчими людьми, як Тарас Пасимок вкрай необхідні… Це дуже позитивний, щирий співрозмовник, високого інтелекту Людина, Особистість…

Хто має бажає співпрацювати з Тарасом Юрійовичем, він завжди готовий прийти на допомогу, як гід.

Зустріч пройшла в щирій, дружній, затишній а атмосфері. Працівники бібліотеки при нагоді мали змогу привітати студентську молодь з Всесвітнім днем поезії і коротенько розповісти про історію цього дня.

Галина Кікоть


Один коментар до “Цікава зустріч”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Піші та велопрогулянки, походи та веломаршрути Карпатами – Косів, Косівський та Верховинський райони – для вас та ваших друзів чи гостей з інших міст!

RSS Нове на туристичному форумі

Туристичний відеоканал