Похід у Карпати з гідом

Тарас Пасимоктуристичний гід з 15-річним досвідом. Він розповідає, що більшість людей не готова до тривалих туристичних походів.

“Те, що гуцул може пройти за день взимку чи влітку, — це в його генах закладено, і те, що містяни можуть пройти, які ніколи вверх сходами вище другого чи третього поверху не підіймалися, — це зовсім інші речі”, — каже Тарас Пасимок.

З його слів, фізичний стан туристів, які мандрують Карпатами, з кожним роком погіршується.

“З 1 жовтня по 1 червня я не рекомендую ходити непідготовленим людям в походи. Щодо зимових походів — умовно з 1 грудня по 30 березня, чесно кажучи, я б взагалі заборонив на законодавчому рівні ходити. Або законодавчо врегулювати, що рятувальна операція  економічно лягає суто на плечі того, хто загубився. Я впевнений, що це на 99% вирішить цю неприємну ситуацію, коли кожен рік у горах люди помирають”, — говорить Тарас Пасимок.

– На Говерлу я не радив би йти без гіда, взагалі на Чорногорський хребет, – каже Тарас Пасимок. – Коли сонце – все класно, а коли сонце сховається і починається інша погода, туман, у людей з’являються проблеми з навігацією та координацією.

Щороку там трапляються критичні ситуації. Люди недооцінюють Карпати у плані високогір’я та складнощів через мінливість погоди. Таких випадків стабільно багато. Варто було б законодавчо заборонити людям ходити в гори без гіда хоча б узимку – найбільше смертей саме взимку. Або взагалі у період снігу – з 1 листопада до 1 травня.

Про важливі речі в горах розповідає також Марина Никоряк, яка ходить в гори давно і навіть з маленькою дочкою нещодавно підкорила гору Острий у Косові.

“До теми необхідного спорядження слід також додати намет, посуд, термос, налобний ліхтарик, засоби особистої гігієни та особисту аптечку, рушник з мікрофібри. Якщо йдеш сам, а не в групі, то також похідний газовий пальник для туризму для приготування їжі (в групі це питання закриває гід).Не зайвими у тривалому поході будуть різні снеки та енергетичні батончики на перекус.”

 

“І найголовніше – необхідно подбати про правильний підбір одягу в залежності від сезону та взуття. Це просто маст-хев (особливо в контексті недавніх подій із загиблим туристом в районі Говерли, там просто були кросівки та спортивні штани).”

“До теми одягу, цікавий факт: якраз в тривалому поході Чорногорою, коли випав сніг у травні 2019 вночі біля озера Несамовите, виявилось що в нашій групі були люди, що знехтували списком необхідного одягу і не взяли з собою рукавичок взагалі, так вони на високогір’ї дуже перемерзли в руки, майже не відчували кінцівок.
Трохи рятувало ситуацію те, що наша гід взяла з собою пару запасних рукавичок, які гуляли між ними як перехідний прапор. Тому одяг по сезону – це великий та жирний наголос!”

“Ще також щоб я б хотіла додати, що я дуже вдячна туристичній спільності України, організаторам турів, гідам за їх працю. За нові цікаві маршрути, за те, що дбають за безпеку людей у горах, і безперечно велика дяка тим, хто наразі боронить нашу країну у лавах ЗСУ, та активно волонтерить. Особисто знаю людей, що повіддавали все своє туристичне спорядження з фірм на ЗСУ після 24го лютого”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Піші та велопрогулянки, походи та веломаршрути Карпатами – Косів, Косівський та Верховинський райони – для вас та ваших друзів чи гостей з інших міст!

RSS Нове на туристичному форумі

Туристичний відеоканал