Косів Туристичний

Косів – місто в Івано-Франківській області та районний центр Косівського району, розташоване біля підніжжя Українських Карпат, вважається одним із центрів Гуцульщини.

У 2001 році отримав статус історичного міста, а у 2004 новий статус – місто-курорт. В Косові є маршрути різної складності для пішохода і велосипедиста, тут можна ходити три тижні в межах Косова і сусідніх сіл — кожен день новий маршрут. Загалом в нас не гірше, ніж в розкрученій Яремчі, а в багатьох в випадках навіть і краще!

1. Косівський базар (ринок)

Для любителів мандрівок із шопінгом, найкраще підійде подорож в Косів. Тут можна придбати не лише унікальну вишиванку, але й косівську кераміку, яка цього року увійшла до переліку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.

«Косів давно є центром торгівлі. Туристи знають Гуцульщину завдяки Косівському базару – ринку, який працює лише раз на тиждень. Якраз там наші майстри можуть реалізувати свою продукцію. Це різноманітні вироби з дерева, декоративного і практичного призначення, кераміка, яку в нас представляють близько 70 майстрів, вишивка, ліжникарство та інше»

Косівський ярмарок відомий не лише на всю округу, сюди приїжджають і з інших міст і навіть країн, щоб прикупити додому унікальні, а, головне, якісні речі! Основна перевага косівського базару — це справді оригінальні вироби, які можна купити значно дешевше ніж на базарах інших гірських міст. А ціни нижчі, тому що тут немає такого потоку туристів, як, наприклад, в Яремче.

Чого тільки не побачиш на Косівському базарі! Великодні писанки, різьблені, інкрустовані й випалені дерев’яні вази, шкатулки, рахви, пласти, орли, ложки, діжки, бербениці, розписаний керамічний посуд, куманці, скульптурки, кахлі, вишиті і ткані сорочки, рушники, килими і верети, ліжники, вироби із бісеру, металу, шкіри і навіть сиру…

У 90-х роках базар був в центрі Косова, але пізніше перемістився на територію села Смодна, і тепер місцеві базар ще називають смоднянським. Але хто чув про смоднянський базар? Він так і залишився Косівським!

Сувеніри займають тільки одну з частин великого універсального ринку. Зразу за мостом через річку Рибницю мало не на проїжджій частині починається торгівля різним крамом. Але ці перші прояви ужиткового мистецтва — ще не сувенірний ринок. Щоби до нього дістатися, треба пройти крізь довгі торгові ряди, де торгують городиною, автозапчастинами, новим і вживаним одягом та іншими товарами.

Широко представлені на косівському сувенірному ринку і вироби з кераміки: глечики, макітри, декоративні тарілки, кахлі, свистульки, збанчики, цукернички, дзвоники, Привертають увагу ряди ліжників (домоткані ковдри з овечої шерсті).

Від вишитих сорочок рябіє в очах. Вибрати серед них одну — велика проблема: не знаєш, яка краща. Є тут вишиті на білій тканині, є на чорній, є на сірій під старовину. На базарі продається й чимало справдешніх старовинних сорочок. Тут таки до них можна допасувати прикраси — гердани чи коралі.

Поряд із ліжниками на тимчасових розкладках торгують різними дрібними сувенірами — це вишиті рушники, ткані сорочки, рушники, килими, верети та давні гуцульські строї: запаски, кептарі та капелюхи. Тут також можна знайти вироби з бісеру, що називаються ґерданами або силянками. Ціни на косівську продукцію різноманітні, торгуватись тут вміють і полюбляють!

Базар у Косові працює тільки в суботу з 4 ранку й до обіду 14:00. Базар легко знайти вранці за цілеспрямованими потоками покупців та скупченням автомобілів, припаркованих ще за півкілометра до базару. Краще приходити якомога раніше, десь о шостій годині, тоді є можливість застати більший асортимент.

2. Косівська гора Острий

Остра (Острий), з висотою 584 метри, гора на межі міста Косів та села Город, «Острий» по-гуцульськи означає гострий і це дійсно відповідає стрімким скелястим схилам гори.Через пожежу на вершині гори і, як наслідок, відсутність дерев – гора стала приваблива через неймовірні краєвиди. З Острого, як на долоні, — видно весь Косів та сусідні села.

Також, добре проглядаються і всі «горби», що оточують наше рідне місто немов підковою: гора Михалків (найвища точка Косова), Міська Горахребет КаменистийГолиця та Сопка (Стіжки, Зіняків Верх). Під горою біжить струмок, який живить форельні господарства, що розташовані неподалік, на вулиці Івана Франка. Це досить відомий туристичний об’єкт Косова, який ви можете відвідати після походу на Острий і смачно пообідати та загалом гарно провести час.

В 2016 році, за ініціативи активіста та тургіда Тараса Пасимка, з Програми розвитку туризму в районі профінансовано оглядовий майданчик, який збудував та облаштував НПП «Гуцульщина». Місцина стала улюбленим місцем відпочинку косівчан і туристів, а влітку активно використовується для занять йоги.

На маршруті присутнє маркування, а також лавочки і альтанки для комфорту подорожуючих. Під хребтом Острий також є каскад із п’яти «таємничих» водоспадів! Протяжність маршруту – 1 км, Тривалість переходу – 40 хв.

3. Косівські «Таємничі водоспади»

Цікавим об’єктом неподалік хребта Острого є каскад з п’яти водоспадів на струмку Лючки. Це унікальне місце, каньйон, де залишився кам’яний акведук. Енергія цього місця унікальна і вражаюча, хоча коли посуха, то водоспади можуть пересихати.

Потік, що бере початок зі схилів гори Міхалкова, протікає зі східного боку гори Остра (Гострий) та впадає в річку Рибниця вище урочища «Скали» (вул. І. Франка).

Потік цікавий тим, що в його руслі налічується не менше п’яти живописних водоспадів, середня висота яких біля 2-ох метрів. Особливо красиві вони в повноводний період після дощових паводків.

В руслі потоку зустрічаються невеликі скельні виступи та відслонення. Найбільш зручними місцями для відпочинку є руїни старого кам’яного моста та кам’яна кладка, що, ймовірно є залишком старого акведука (водовід, канал, труба), яким раніше вода з потока прямувала на Москалівку по вулиці Ірчана.

Часто можна побачити саламандр. Потрапити до потока можна звернувши вправо з дороги, яка веде на гору Михалкова в районі «трьох доріг» або ж від Форельного господарства.

Особливість таємничих водоспадів така, що 4 із них розташовані поруч, неподалік вулиці Дружби у Косові, а от п’ятий розташований далі від них, прямо під горою Острий.

Добратись до п’ятого таємничого водоспаду дуже легко. Варто йти по вулиці Франка, згодом повернути на вулицю Герасимович у Косові, повз форельне господарство. Орієнтуємось на нове біло-зелене маркування, що веде нас на гору Острий.

Місце дуже дике, маловідоме і від цього сильне енергетично. Це справжнє місце сили у Косові. Після оглядин водоспаду, можна піднятись новим маркованим маршрутом і на Острий.

4. Косівський водоспад Гук

Найвідомішим водоспадом Косова є, звісно, легендарний водоспад Гук на річці Рибниця.Через жахливі повені 2008-2010-х років в Карпатах він був сильно пошкоджений валом з каміння, що проносився річкою два роки. Зараз він доступний для огляду, проте з меншою висотою через зміну дна річки – така вона невблаганна сила природи.

Також біля Гуку розташована найромантичніша «качалка» в Україні. Гуки є улюбленим місцем відпочинку місцевих жителів та туристів, які приїжджають з різних куточків України та закордону. Саме на водоспадах завдяки сильним струменям джерельно чистої води можна проводити цілющий масаж всього тіла.

Гуки є улюбленим місцем відпочинку місцевих жителів та туристів, які приїжджають з різних куточків України та закордону. Саме на водоспадах завдяки сильним струменям джерельно чистої води можна проводити цілющий масаж всього тіла.

В Косові створили «найромантичнішу качалку» в Україні. Саме так туристи та гості міста називають спортивний майданчик, який побудували місцеві жителі вулиці над Гуком. Сам майданчик розташований на березі річки Рибниця, поряд з найвідомішим туристичним обєктом міста — водоспадом Гук. І хоча повені 2008-2010 років неодноразово руйнували майданчик, проте місцеві активісти за ініціативи таксиста Василя Крицкалюка знову відновили його для всіх бажаючих.

Тут дружно займаються спортом та й просто відпочивають на природі діти, молодь, дорослі та старші чоловіки. А якщо гарна погода, то із задоволенням купаються в гірській річці! Дівчата в цей час або приєднуються до work-out тренувань за компанію з хлопцями або підтримують їх морально відпочиваючи на встановлених лавках. Місцеві жителі посадили навіть квіти в спеціальній клумбі, а також регулярно проводять акції прибирання набережної міста Косів на Гуці та Скалах!

5. Косівський Оглядовий майданчик над Гуком

Варто відзначити новий оглядовий майданчик на ріку та водоспад, який відкрили в 2019 році, по вулиці Франка в Косові. Цей туристичний об’єкт вже встиг стати популярним як серед туристів, адже розташований на шляху Косів-Верховина, так і для місцевих, де вони часто відпочивають. З майданчика відкривається чудовий краєвид на річку Рибницю та навколишні лісові пейзажі. В межах річки Рибниці розкинувся водоспад Косівський Гук.

Дорога лежить через адміністративний торговий центр міста – майдан Незалежності – до с. Город. Цей об`єкт вже став улюбленим місцем косівчан та гостей міста. З майданчику відкривається краєвид на річку Рибницю та лісові пейзажі. В межах річки Рибниці розкинувся водоспад Косівський Гук. Дорога лежить через адміністративний торговий центр міста – майдан Незалежності – до с. Город. Оглядовий майданчик на повороті біля ресторану “Водограй”.

6.  Косівський музей сакрального мистецтва

В музеї можна побачити старовинні гуцульські дерев’яні хрести, ікони, декоративні тарілки, давні різьблені скрині, глечики та дзбанки. В колекції майстра є не лише старожитності, які він збирає і колекціонує протягом життя, але і відреставровані ним дерев’яні сакральні предмети.

Тарас Стринадюк вже давно відомий серед українських туристів та косівчан не лише як майстер по дереву, але і завдяки своєму хобі — виготовленню якісного домашнього вина різноманітних видів, а також унікального гуцульського абсенту, медовухи та інших смаколиків!

7. Косівський приватний музей «KOKA»

Безперечно, найвідомішим музеєм Косова і Гуцульщини є приватний музей родини Стринадюків, практично в центрі міста. Орнаментальні ікони, тарілки, картини, копії гуцульських ручних хрестів, традиційні зґарди та сучасні прикраси виготовляє родина косівських різьбярів Стринадюків. Творчу майтерню назвали «Кока».

Враження відвідувачів з різних країн та континентів надзвичайні від живого спілкування з паном Миколою, від знайомства з творчістю його синів Богдана та Захара. Синтез різних видів мистецтва і нестандартний підхід до традиційної гуцульської різьби по дереву вражають туристів. Обов’язково рекомендуємо при можливості потрапити до цієї незвичайної оселі!

8. Косівський Водоспад Шум

Однією з найбільших водних артерій Косівщини є річка Рибниця, яка оголошена заповідною. Вона становить велику цінність, як джерело чистої води і відіграє значну рекреаційну роль у житті краю.

Над річкою Рибницею в Косові знаходяться бази відпочинку, а також велика кількість приватних садиб, які цілий рік готові приймати відпочиваючих. А для тих, кому карпатська вода занадто холодна, по вулиці над Гуком також розташовані сауна “турецький Хамам” і “гуцульський Чан”, де можна добре відігрітись.

На всій гірській ділянці Рибниці знаходяться численні водоспади-пороги — гуки. Косівські водоспади гуки є геологічною пам’яткою природи місцевого значення. Вони розташовані на південно-західній околиці Косова, між горами Острий та Стіжки. Найбільший “Перший Гук” утворений шляхом розмивання м’яких шарів ґрунту, зокрема — сланців і пісковиків. На жаль, його досить сильно понищила повінь.

9. Косівське Плесо Скали

Вище по течії, де Рибниця малює змійку поміж скель і розташоване урочище Скелі (або «Скали» по-місцевому). В урочищі є цікаві геологічні відслонення, а в окремих місцях скелі досягають висоти 15 метрів. Ця місцина — друге по популярності після Гуку місце літнього відпочинку косівчан та туристів.

На берегах є багато місць для відпочинку та фотосесій. 6 липня, на «Скалах», по вулиці над Гуком, раніше відбувалося масштабне відзначення древнього народного свята Купала. Місце проведення святкування теж було вибране дуже вдало, адже широка долина річки Рибниця та невеликий острівець посередині річки, — ідеально підходили для багат-я і танців.

«Скали» — то красиве місце, де високі кам’янисті береги утворюють мальовниче водяне плесо. І хоча «Скали» мають величезний туристичний потенціал, проте там досить рідко бувають косівчани і гості нашого містечка.

10. Косівська сироварня

На Косівщині активно розвивається формат приватного сімейного сироваріння з подальшим продажем натурального продукту в Інтернеті або на полицях еко-магазинів. Також часто це цікавий туристичний маршрут з екскурсією по фермі, цеху і дегустацією сиру. Гуцули ж в горах найчастіше виробляють сири на «полонинах» лише в теплу пору року.

На околицях Косова подружжя Сандуляків розводить кіз. Із молока виготовляють різноманітні сири. В продукції вбачають еліксир здоров’я та молодості. Адже козяче молоко корисне при серцево-судинних захворюваннях, а ще укріплює імунітет.

Окрім виготовлення сиру, у Любові Сандуляк є ще одне дуже цікаве заняття: вона протягом кількох років створює ляльки-мотанки. Вони використовуються як сувеніри, декорації, подарунки, а ще – як обереги. Майстриня вивчила всі типи ляльок. До кожної – свої вимоги. І якщо до неї завітають туристи, вона з радістю їм розповість усі секрети.

11. Косівське Міське Банське озеро

Трапляються в горах Гуцульщини і озера техногенного походження. Таким є Банське озеро (біля колишньої фабрики «Гуцульщина») у Косові. Воно виникло у ХVІІІ столітті на місці соляних копалень, є досить глибоке і багате на рибу. Тепер на його мальовничих берегах полюбляють відпочивати не тільки місцеві мешканці, а й численні гості міста.

Банське озеро утворилосяна місці бані-солеварні. Колись сіль була такою дорогою, як золото. От у жадобі забагатіти пани — власники солеварні примушували зваричів не лише варити сіль із сировиці, яка витікала із землі, а й гнали їх усе глибше під землю, щоб добувати дорогу кам’яну сіль. Дух, який панує у підземному світі, дуже розсердився на тих, хто вторгався в його володіння. Одного разу, коли пан — власник бані прийшов потішити свої неситі очі видобутими з-під землі брилами дорогоцінної солі, земля над копальнею раптом запалася, і утворилося озеро. А що воно виникло на місці солеварні-бані, то його й стали звати Банським.

Озеро розташоване майже в центрі міста Косів, на вулиці Незалежності, неподалік районного відділку поліції та відділенням «Нової пошти», яке служить орієнтиром. Дійти до озера можна також від Банського моста та магазину «Продмаркет».

На берегах озеро заросло очеретом, тому варто піднятись на височину, щоб його краще роздивитись. Раніше на пагорбах цього озера часто відпочивала косівська молодь та студенти КІДМП ЛНАМ, де вони влаштовували запальні етновечірки та вогняні шоу під барабани джембе.

12. Косівське джерело Кринчиста

Найвідомішим та найбільш популярним джерелом в Косові є «Чиста Криниця», або скорочено «Кринчиста». Кажуть, що в її цілющій воді є навіть золото! Мандрівка до унікального джерела є легкою і доступною для всіх, під хребтом Голиця, на висоті приблизно 500 метрів над рівнем моря.

Біля джерела місцеві жителі за власний кошт збудували красиву капличку, а також на маршруті нещодавно встановили лавочки для відпочинку.

13. Косівська галерея Андрія Репети 

Андрія Репету без перебільшення можна назвати оспівувачем Карпат та гуцульського краю — скрізь ви побачите принадність карпатського краю з його неповторними краєвидами.

В кожному полотні, на фоні величних гір, завмер ліс, струмок, промінь світла, але завмер на мить, щоб дати якнайкраще себе роздивитись і помилуватись. Сюжети своїх картин живописець бере з природи, натхнення черпає мандруючи Карпатами, бродить гірськими стежками і дорогами, робить невеликі замальовки, фотографує. Вже потім, повернувшись додому, переносить все на полотно у майстерні.

І, хоч намальовано не одну сотню картин, Майстер не зупиняється і весь час у пошуку: олійні фарби, акрил, картини пензлем, картини мастихіном, картини на шклі, мініатюри, сегментні картини (це такі картини, коли декілька полотен, різні по розміру, об’єднані одною темою, разом утворюють панораму, хоча кожна з них повністю довершена і може бути окремою картиною).

Пан Андрій у своїй майстерні-музеї облаштував класну кімнату, де безкоштовно навчає дітей 6-10 років малюванню.

14.  Косівська Церква Святого Василія Великого

Перше, на що люди здивовано реагують – це кількість церков та капличок в нашому місті. І це дійсно так — в нас є представники всіх течій християнства, як традиційних так і протестантських. Переважна більшість людей належить до греко-католицької спільноти. Яскраве цьому підтвердження – це нова, нещодавно відбудована після пожежі, — церква Святого Василія — безперечна окраса та візитівка міста, збудована в гуцульському стилі із дерева. На сьогодні, — це один з найпопулярніших і найкрасивіших об’єктів в місті.

Москалівську церкву Св. Василія Великого побудував у 1895 році бабинський майстер Іван Гарасим’юк. З 1969 року в ній розміщався музей народного мистецтва і побуту Гуцульщини. Лише в січні 1990 року її повернули громаді греко-католицької церкви. Священиком у ній став о. Іван Бурдяк, який швидко здобув загальну повагу і завдяки якому храм гарно відремонтовано.

15. Косівська Міська (Замкова Гора)

Міська — гора в центрі Косова, з висотою 450 метрів на рівнем моря.У ХVІІ-ХVІІІ століттях на горі існувала фортеця, завданням якої було дати захист мешканцям міста під час набігів кримських татар та від нападів опришків. Рештки валів виразно видно й сьогодні.

На вершині видніються фантастичні скелі — це відслонення неогенових пісковиків кайнозойської ери (утворилося 20-10 млн. років тому). Міська гора розташована в місті Косові на лівому березі річки Рибниці. Насправді, Міська гора це найлегший пішохідний маршрут в Карпатах, ідеальний для туристів, як і маршрут в Косові на гору Острий.

З Міської гори відкриваються захоплюючі види на місто і його околиці, на найближчі гірські хребти. Через Міську гору у Косові також проходить велосипедний маршрут «Оглядовий».

З вершини відкривається панорама міста та прилеглих сіл, вигляд на Покутсько-Буковинські Карпати. В хорошу погоду добре видно не лише весь Косів, але і найвищу точку міста — гору Михалків, а також гору Зіняків Верх (Сопка). На горі ростуть унікальні для Прикарпаття чорні альпійські сосни, а також є листяні та хвойні насадження, зарості білої акації.

Традиційно екскурсія містом починається від Міської гори. Як на мене, то найкращий час для відвідування Міської — це зимова ніч. Коли Карпати вкриті снігом, а навколишні населені пункти світять різнокольоровими вогнями — враження таке ніби і не в Косові, а десь в Лас-Вегасі.

Найкращий спосіб мандрувати до туристичних локацій Косова – це велосипед! Саме тому всі детальні описи маршрутів та gps-треки описані мною на сайті «ВелоКосів».

Автор тексту і треків — Тарас ПАСИМОК


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Піші та велопрогулянки, походи та веломаршрути Карпатами – Косів, Косівський та Верховинський райони – для вас та ваших друзів чи гостей з інших міст!

RSS Нове на туристичному форумі

Туристичний відеоканал