Мандрівки в гори на Косівщині

За 10 років, від часу створення волонтерського проекту «МапаКосів», про пішохідний туризм на Косівщині та в Карпатах, ми вже опублікували більше 400 описів маршрутів горами та карт (gps-треків). На території Косівського району є більше 50 маркованих маршрутів «в горби», як кажуть гуцули. В даній статті піде мова про ті вершини, які турист може підкорити безпосередньо з Косова, без залучення додаткового транспорту.  В Косові є маршрути різної складності для пішохода і велосипедиста, тут можна ходити три тижні в межах Косова і сусідніх сіл — кожен день новий маршрут. Загалом в нас не гірше, ніж в розкрученій Яремчі, а в багатьох в випадках навіть і краще!

1. Хребет Острий

Остра (Острий), з висотою 584 метри, гора на межі міста Косів та села Город, «Острий» по-гуцульськи означає гострий і це дійсно відповідає стрімким скелястим схилам гори. Через пожежу на вершині гори і, як наслідок, відсутність дерев – гора стала приваблива через неймовірні краєвиди. З Острого, як на долоні, — видно весь Косів та сусідні села. За ініціативи активіста та тургіда Тараса Пасимка, з Програми розвитку туризму в районі профінансовано оглядовий майданчик, який збудував та облаштував НПП «Гуцульщина». Місцина стала улюбленим місцем відпочинку косівчан і туристів, а влітку активно використовується для занять йоги. На маршруті присутнє маркування, а також лавочки і альтанки для комфорту подорожуючих. Під хребтом Острий також є каскад із п’яти «таємничих» водоспадів!

2. Міська (Замкова) гора

Міська — гора в центрі Косова, з висотою 450 метрів на рівнем моря. У ХVІІ-ХVІІІ століттях на горі існувала фортеця, завданням якої було дати захист мешканцям міста під час набігів кримських татар та від нападів опришків. На вершині видніються фантастичні скелі — це відслонення неогенових пісковиків кайнозойської ери (утворилося 20-10 млн. років тому). Насправді, Міська гора це найлегший пішохідний маршрут в Карпатах, ідеальний для туристів, як і маршрут в Косові на гору Острий. З Міської гори відкриваються захоплюючі види на місто і його околиці, на найближчі гірські хребти. Через Міську гору у Косові також проходить велосипедний маршрут «Оглядовий».

3. Гора Михалкова

Гора Михалків, з висотою 812 метрів, — є найвищою точкою міста Косів та села Город. Один з найпопулярніших туристичних маршрутів серед косівчан та гостей міста. З вершини відкривається захоплююча панорама, – Косів видно як на долоні і навколишні села теж. Нещодавно на вершині гори спорудили оглядовий майданчик у формі дерев’яної альтанки. В добру погоду, з Михалкової можна навіть побачити найвищу точку України — гору Говерлу (на південному заході). На горі Михалків розташований канатно-бугельний підйомник, збудований ще у 1975 році. Його довжина — 1400 м., а перепад висот 250 м. Є траси середньої і високої складності. Зараз йде активне відновлення потужностей підйомника, на базі Городівської гірсько-лижної школи.

4. Каменистий хребет

Каменистий, з висотою до 700 метрів, — гірський масив вкритий густим непроглядним лісом. Лежить в межах села Город та частково міста Косів і є пам’яткою природи місцевого значення. Назва «Каменистий» пішла від великої кількості каменів і скель пісковика. Найбільші кам’яні глиби на ньому називаються: Пугач (Каня), Камінь Довбуша, Крісло Довбуша. Колись Каменистий служив нашим предкам надійним оборонним форпостом. Ще за часів Київської Русі біля хребта діяло укріплене поселення Город (град-городище). Така назва залишилася і сьогодні.

5. Хоминський хребет

Хребет Хоминський, з висотою до 879 метрів, — є частиною Покутсько-Буковинських Карпат. Гірський масив тягнеться в межах сіл Город, Бабин та Малий Рожен Косівського району. З вершини відкриваються чудові краєвиди на більш відомий серед туристів хребет — Сокільський. По хребту проходить велосипедний маршрут середньої протяжності призначений для досвідчених велосипедистів по території Косівського району.

6. Хребет Голиця

Сама назва Голиця видається трохи дивною, адже на Гуцульщині слово «голиця» характеризує гору чи й більш рівну місцевість, де не росте ліс. Кажуть, що гору назвали Голицею, бо двісті чи й більше років тому її геть оголили, зрубавши ліс на дрова для Косівської солеварні, яка працювала до кілометра від неї. Тепер майже всі схили Голиці від підніжжя до верху вкриті густим лісом. Цікавим феноменом є те, що з під цього хребта витікають три цілющі джерела – Кринчиста, Чуркало під Голицею та Сірководневе джерело у Волійцях.

7. Гора Сопка (Зіняків Верх, Стіжки)

Стіжки – гора висотою 620 метрів, має три вершини. Дуже популярна серед любителів тихого полювання, там ростуть білі гриби, підосиновики і підберезники. Тримаються тут, до речі, їстівні гриби аж до пізньої темної осені. Під вершиною гори є відоме сірководневе джерело, на висоті 550 метрів у на схилі гори у глибокій ущелині, в яку ніколи не заглядає сонячне проміння.

8. Гора Чемплаш

Невеличкий пагорб, розташований у підніжжі гори Сопка. Більшу частину пагорба зібрали для підсипання вулиці Лісної піщано-гравійною сумішшю. А у підніжжі гори протікає також Срібне джерело «Попід Камінь».

9. Гора Кичера

Кичера з висотою 567,4 м — чудовий похід вихідного дня. Мальовнича лісова дорога з плавним підйомом в гору, поруч в багато грибів, є маркування маршруту. На вершині Кичери відкривається чудова кругова панорама, яка охоплює Покутсько-Буковинські Карпати та сусідні села. Ідеально підходить для мандрівки велосипедом. Маршрут середньої довжини та складності призначений для рекреаційних подорожей, проходить по території м. Косів та с. Вербовець Косівського району.

Автор точок, треків та тексту – гід Тарас Пасимок. Фото Станіслава Михайлюка


7 коментарів на “Мандрівки в гори на Косівщині”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Піші та велопрогулянки, походи та веломаршрути Карпатами – Косів, Косівський та Верховинський райони – для вас та ваших друзів чи гостей з інших міст!

RSS Нове на туристичному форумі

Туристичний відеоканал