Крижане волосся

Днями на Косівщині у селі Город виявили зразки рідкісного явища, який називають “крижаним волоссям”, “льодяною бородою” або “волохатим льодом”.

Знайшов його місцевий мандрівник, природознавець, керівник дитячого гуртка “Гірська школа” Руслан Солиджук під час мандрівки зі своїми гуртківцями.

Руслан Солиджук поділився фотографіями незвичайного природного явища – “крижаним волоссям”. За словами чоловіка, натрапити на дивне видовище йому вдалося у селі Город, що на Косівщині.

“Виявлені зразки рідкісного явища, званого “крижаним волоссям”, “льодяною бородою” або “волохатим льодом”, – зауважив він. Світлини зробленні у грудні 2022.

“Крижане волосся” – дуже незвичайне природне явище. У 2015 журнал Biogenes Sciences опублікував наукове дослідження щодо цього явища. Зазначається, що вчені проаналізували під мікроскопом зразки деревини, на якій виникав “волохатий” лід. Матеріал збирали протягом кількох зим. У ньому були знайдені 11 різних видів грибків, причому один вид – Exidiopsis effusa – присутній у кожному зразку. Дослідники припустили, що нитки формуються в результаті сегрегації льоду — явища, яке відзначається при замерзанні вологих і насичених водою пористих порід. Кристали льоду зростають шляхом того, що витягають воду з розташованих нижче шарів.

Грибки допомагають ниткам зберігати свою форму і запобігають об’єднанню дрібних кристалів в більш великі. Вчені відзначили, що після того, як зразки деревини обробили протигрибковими засобами, лід на них продовжив з’являтися в колишніх кількостях, однак перестав приймати форму ниток.

“Мандруйте частіше! В світі ще багато цікавого!”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Піші та велопрогулянки, походи та веломаршрути Карпатами – Косів, Косівський та Верховинський райони – для вас та ваших друзів чи гостей з інших міст!

RSS Нове на туристичному форумі

Туристичний відеоканал