Сироварні на Косівщині

В Україні активно розвивається формат приватного сімейного сироваріння з подальшим продажем натурального продукту в Інтернеті або на полицях еко-магазинів. Також часто це цікавий туристичний маршрут з екскурсією по фермі, цеху і дегустацією сиру. Гуцули ж в горах найчастіше виробляють сири на «полонинах» лише в теплу пору року.

В нашій статті мова піде і про високі полонини, а також і нові домашні еко-ферми сироварні, які відкрилися на Косівщині нещодавно. А для особливих гурманів в нас є навіть високогірна страусина ферма в селі Яворів.

Сир є одним з найбільш популярних молочних продуктів, до того ж він має постійний попит на ринку, що робить його виробництво ще більш актуальним. Цей продукт, містить в собі всі корисні елементи і вітаміни, які входять до складу молока, але в концентрованому вигляді.

Сир включає в себе жири, в комплексі з якими в організм потрапляють жиророзчинні вітаміни, необхідні для нормального функціонування людського організму. Тому сир особливо цінується серед модних в наші дні вегетаріанців. У складі даних жирів є жирні кислоти, вироблення яких не здійснюється людським організмом.

1.Полонина, колиба і сироварня Росохата (Шешори)

Полонина (від прасл. polnina «безліса рівнина в горах»— безліса ділянка верхнього поясу Українських Карпат, що використовується як пасовисько та для сінокосу. Назва «полонина» місцевого походження, що у гуцулів, бойків означає гірські поверхні, поверхні гірських пасовищ вище від верхньої межі лісу.

Автентична деревяна «колиба», в якій і розташована сироварня, знаходиться на полонині Росохата біля села Шешори Косівської ОТГ. Вона цікава тим, що майже кожен бажаючий не віддаляючись від цивілізації та дороги зможе побачити як справжні гуцули, які в сезон живуть і працюють на полонині майже 6 місяців, ще дідівськими методами готують сир, масло, вурду та бринзу.

В період випасання худоби на полонині, вас радо зустріне досвідчений, поважний ватаг Кравчук Василь Миколайович. У спілкуванні з ним можна дізнатись про те, як виготовляють бринзу, будз, вурду, а за бажанням, скуштувати і купити полонинську сирну-молочну продукцію та спільно приготувати гуцульський бануш.

  1. Полонина Росохата
  2. Колиба Росохата
  3. Полонина Росохата (gps-трек)
  4. Велодень-2012: gps-треки
  5. Мертве озеро (gps-трек)
  6. Печера Довбуша

2.Гуцульська екоферма сироварня (Яворів)

 Косівському районі, а саме в селі Яворів, відкрито ще одну цікаву туристичну атракцію — «Гуцульська сироварня». Місце, яке точно сподобається гостям та туристам і особливо шанувальникам здорового харчування із збереженням національних гастротрадицій, місцевої кухні, традиційного застілля.

Тут є дегустаційний зал, колиба, а також демонстраційні зали, де можна подивитися, як виготовляються гуцульські сири, а також: гауда, пармезан, качота та гуслінка.

Щоб потрапити до сироварні, потрібно спочатку пройти десяток сходинок до мальовничого місця над самою річкою. Зробити тут на пам’ять фото просто необхідно. На полонині пасуться сотні кіз та цапів. За цим цікаво спостерігати, особливо за видом, який відкривається навкруги. Тут є крамниця з сирами, бринзою, чаями та іншими гуцульськими смаколиками. Можна продегустувати та придбати щось для себе чи для родини, друзів, колег.

3.Високогірна сироварня “Далекі Гори” (Снідавка)

Високогірне село Снідавка, дe знaхoдиться сирoвaрня «Дaлeкi Гoри», рoзтaшoвaнe в сaмoмy сeрцi кaрпaтських гiр. Tyт чaрiвнo в yсi пoри рoкy, нaдзвичaйнo крaсивa прирoдa зaвoрoжyє. Біля сироварні є цікаві локації для туристичних маршрутів. Наприклад, скельний комплекс Терношорська Лада.

Нa Koсiвщинi нещодавно вiдкрили сучасну сироварню в горах на висоті 940 м над рівнем моря. Місця, де випасаються корівки високо в горах, дe yнiкaльнo чистe пoвiтря, кaрпaтськe рiзнoтрaв’я тa джeрeльнa вoдa гiрських стрyмoчкiв, пoзитивнo впливaють нa хaрaктeристики мoлoкa.

Виробництво здiйснюється зa єврoпeйськими тeхнoлoгiями тa рeцeптyрaми, примiщeння спeцiaльнo пoбyдoвaнe пiд сирoвaрню тa oснaщeнe сучасною технікою. Асортимент налічує 7 видів сиру: гауда, гауда з пажитником, гауда з перцем чілі, маасдам, чеддер, рікотта, гуцульська бринза.

4. Еко-ферма сім’ї Сандуляк (Косів)

На околицях Косова подружжя Сандуляків розводить кіз. Із молока виготовляють різноманітні сири. В продукції вбачають еліксир здоров’я та молодості. Адже козяче молоко корисне при серцево-судинних захворюваннях, а ще укріплює імунітет.

Окрім виготовлення сиру, у Любові Сандуляк є ще одне дуже цікаве заняття: вона протягом кількох років створює ляльки-мотанки. Вони використовуються як сувеніри, декорації, подарунки, а ще – як обереги. Майстриня вивчила всі типи ляльок. До кожної – свої вимоги. І якщо до неї завітають туристи, вона з радістю їм розповість усі секрети.

Як відомо, найкращий спосіб мандрувати Косівщиною – це велосипед! Саме тому всі детальні описи маршрутів та gps-треки описані мною на сайті «ВелоКосів».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Піші та велопрогулянки, походи та веломаршрути Карпатами – Косів, Косівський та Верховинський райони – для вас та ваших друзів чи гостей з інших міст!

RSS Нове на туристичному форумі

Туристичний відеоканал